Materialul creat de un grup de cercetători ai Iowa State University folosește o serie de inele rezonatoare acordate pentru a absorbi undele radio în banda de 8-10 GHz, cum sunt cele folosite cu sistemele de detecție Radar. Cu o eficiență de până la 75%, filtrul anti-radar convertește undele radio în semnale electrice oscilante, disipându-le energia înainte de a putea fi reflectate înapoi către sursă, scrie Go4it.
Filtrul realizat pe un substrat din silicon are inelele rezonatoare confecționate dintr-un metal numit galinstan, care rămâne în stare lichidă inclusiv la temperatura mediului ambiant. Pe lângă faptul că poate fi instalat pe orice suprafață, filtrul elastic poate fi deformat și întins, modificând proprietățile inelelor rezonatoare astfel încât să fie absorbite alte frecvențe radio.
Folosind același principiu de funcționare, scutul anti-radar creat de cercetători ar putea fi adaptat și pentru alte domenii de frecvență, permițând absorbția radiației infraroșu și chiar a luminii vizibile. Însă pentru a funcționa, sistemul ar trebui să recreeze inelele rezonatoarea la o scară mult mai mică, de ordinul nanometrilor și nu centimetri, cum este cazul de față.